Plafonds

Systeem Plafonds

Een systeemplafond dient in eerste instantie om het plafond van een ruimte op een nette manier af te werken. Hierbij worden bouwkundige constructies en technische installaties onzichtbaar weggewerkt terwijl ze toch voor onderhoud bereikbaar blijven. Daarnaast biedt een systeemplafond plaats aan geintergreerde verlichting en ventilatie systemen.
Systeemplafond-panelen worden uit diverse materialen vervaardig en kunnen daardoor verschillende functies vervullen zoals van geluidsisolatie, ruimte akoestiek, thermische isolatie, brandvertraging, lichtreflectie, vochtbestendigheid en stootvastheid.

Verschillende soorten systeem plafonds

  • Een veel gebruikt systeemplafond is de zogenaamde zichtbare inleg systemen. De draagconstructie, 24 of 15 mm brede T-profielen, zijn van onderaf zichtbaar. De plafondpanelen worden hier ingelegd. De keuze in het type panelen is zeer groot. Van eenvoudige witte basis panelen tot panelen met specifieke functies, kleuren, structuren enz.
    De inleg systemen zijn zeer algemeen toepasbaar. Ze worden o.a. toegepast in kantoren, scholen,
    winkels, etc. Voor dit type plafonds is er een ruime keuze van inbouw verlichting en luchtroosters.
  • De doorzak systemen zijn een variant op de inleg systemen. Dit systeem maakt gebruik van dezelfde T-profiel constructie als de inlegsystemen. Het verschil bestaat hieruit dat de panelen in de randen een sponning hebben waardoor het oppervlak van het paneel ca 8 mm onder de T-profielen doorzakt. Doorzak systemen worden doorgaans gebruikt in ruimten welke een wat hoger afwerkings niveau hebben. Denk hierbij aan entree groepen, vergaderzalen en directie kantoren enz. Iedere fabrikant geeft zijn eigen naam aan dit type plafonds, zo zijn ze o.a. bekend onder de namen contoura, shadowline en Tegular. De keuze in dit type panelen is groot, zij het dat het hier meer om panelen met een decoratieve afwerking gaat. Deze plafonds zijn ook goed te combineren met modulaire inbouw verlichting.
  • De verdekt/uitneembare systemen onderscheiden zich van de zichtbare en doorzaksystemen doordat de draagconstructie van onderaf niet zichtbaar is. In plaats van dat de panelen opgelegd worden in de draagconstructie, worden de panelen doormiddel van een sponning in de draagconstructie bevestigd. Aan de onderzijde van het plafond is op de naden slechts een v-groef zichtbaar. Deze systemen worden doorgaans gebruikt in ruimten met een hoger afwerkings niveau zoals luxe kantoren, entree groepen, musea, congrescentra en woonhuizen/appartementen. De panelen zijn veelal voorzien van een effen wit oppervlak maar kleuren zijn ook leverbaar.
  • Naadloze plafonds zijn een moderne variant op de aloude stucplafonds. Naadloze plafonds bestaan meestal uit een frame van stalen profielen waartegen gipsplaten geschroefd worden. Deze gipsplaten worden op de naden vlak afgewerkt waarna het geheel in kleur wordt geschilderd. Toepassingsgebieden zijn openbare gebouwen, restaurants, kantoren, entrees in woongebouwen maar ook woningen. Gips plafonds lenen zich goed voor plafonds met een hoge brandvertragendheid.
  • Plafond eilanden maken we met een omvattingsprofiel, zodat het niet aansluit tegen de wand maar echt als een eiland in de ruimte hangt. Plafondeilanden worden gebruikt om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. De panelen zijn rondom fraai afgewerkt en worden verlaagd opgehangen. De plafondeilanden zijn leverbaar in verschillende vormen en afmetingen. Je kunt één groot eiland hangen of meerdere kleinere eilanden.

 

Systeemplafond
Systeemplafond
Plafond-Eilanden
Plafond-Eilanden